Syrop akacjowy z wanilią - KUKBUK
syrop_akacjowy_wanilia_kukbuk

Syrop akacjowy z wanilią

1 litr

Akacja na talerzu ? W kuchni wszystko jest możliwe!

Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Z laski wanilii wydłubujemy ziarenka, po czym wraz z laską dodajemy do wody z cukrem. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut.

Zebrane kwiaty akacji kładziemy na tacy i zostawiamy na godzinę. Obrywamy płatki z gałązek. Wrzucamy je do dużej miski, dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę i zalewamy ciepłym syropem cukrowym. Misę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na dobę lub dwie. Po upływie tego czasu odcedzamy płatki na sicie. Syrop przelewamy do garnka i podgrzewamy kilka minut. Wlewamy do wyparzonej szklanej butelki i pasteryzujemy lub przechowujemy w lodówce przez maksymalnie dwa tygodnie.

 

Przepis i zdjęcia: Tosia Kolo / Burczymiwbrzuchu.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: