Sycylijskie anelletti, czyli pieczone kółka z warzywami - KUKBUK
Zapiekanka makaronowa, Agata Wojda

Sycylijskie anelletti, czyli pieczone kółka z warzywami

Makaron, z którym można zaszyć się pod kocem i zapomnieć o deszczu.

Na dużych oczkach ścieramy cebulę i marchewkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy połowę oliwy, dorzucamy warzywa i chwilę smażymy. Dodajemy mielone mięso, po 3 minutach czerwone wino, liście laurowe i drobno posiekany czosnek. Dusimy. Po 5 minutach dorzucamy groszek, wlewamy passatę i doprawiamy na smak. Dusimy przez 10 minut. Na oddzielnej patelni obsmażamy na pozostałej oliwie bakłażana pokrojonego w niedużą kostkę. Odsączamy na sicie, gdy pięknie rumiany. Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, al dente. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, obsypujemy częścią bułki tartej. Wykładamy pastę, bakłażana, zalewamy pomidorowym sosem, dodajemy philadelphię i tarty ser caciocavallo. Wierzch zasypujemy bułką tartą i zapiekamy w temperaturze 170 stopni przez 30 minut.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: