Sycący bulion z warzywami, chili i wstążkami omleta - KUKBUK
bulion warzywa kukbuk

Sycący bulion z warzywami, chili i wstążkami omleta

4 porcje

Nasz sposób na rozgrzanie to miska esencjonalnej zupy w azjatyckim stylu - z warzywami, omletem, ziołami i chrupiącymi orzeszkami.

Obieramy i grubo kroimy cebulę oraz marchewkę. Wrzucamy na rozgrzaną w dużym garnku oliwę, szybko podsmażamy tak, aby warzywa nieco zmiękły. Dodajemy czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Zalewamy warzywa około 2 litrami wody, dodajemy cały koncentrat bulionu drobiowego Krakus. Gotujemy pod przykryciem przez około 35 minut.

Szatkujemy kapustę, trawę cytrynową kroimy na pół i miażdżymy nożem.

Jajka łączymy w misce z łyżką zimnej wody, wlewamy część na rozgrzany na patelni tłuszcz. Rozprowadzamy masę jajeczną cienką warstwą po całej powierzchni patelni. Smażymy chwilę, po czym przewracamy na drugą stronę, smażymy aż do ścięcia jajek. W ten sposób zużywamy całą masę z jajek. Układamy w stos na dużym talerzu, po wysmażeniu wszystkich omletów zwijamy stos w rulon i kroimy na cienkie paski.

 

Autor i zdjęcia: Anna Matuszczak

Do bulionu wrzucamy poszatkowaną kapustę i trawę cytrynową, gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Do ugotowanego bulionu wrzucamy makaron ryżowy, przykrywamy garnek jeszcze na 3 minuty, aby makaron zmiękł. Rozlewamy do misek, dbając o to, aby w każdej misce były kawałki warzyw. Dymkę siekamy na dość duże kawałki. Dodajemy wstążki omleta, posypujemy posiekaną bazylią, kolendrą, dymką, a na sam koniec posypujemy garścią aromatycznych chrupiących, uprażonych orzechów ziemnych.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: