Świąteczny kurczak - KUKBUK
swiateczny kurczak kukbuk

Świąteczny kurczak

6-8 porcji

Nasz ulubiony, świąteczny kurczak faszerowany kaszą, oliwkami i daktylami. Dostojnie wygląda, ale jest niezwykle prosty w przygotowaniu.

Kaszę bulgur gotujemy w bulionie warzywnym lub drobiowym tak, by pozostała lekko twarda. Oliwki i daktyle siekamy, cytrynę kroimy w plasterki, dodajemy oregano, miętę, dolewamy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy z kaszą.

Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy go mieszanką oliwy, miodu i wystudzonego rozpuszczonego masła oraz soli i pieprzu, faszerujemy kaszą i zaszywamy. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy około 45 minut, co jakiś czas smarując mieszanką oliwy, miodu i masła, aż stanie się złocisty.

Przepis: Paweł Paszek – Pietruch / http://eperfetto.pl/

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: