Świąteczne ptysie - KUKBUK
ptysie kukbuk

Świąteczne ptysie

1 łańcuch

Ptysie od paru sezonów wracają na salony w wielkim stylu i różnym wcieleniu. My je posypujemy cukrem, bo słodyczy nigdy za wiele.

Wodę zagotowujemy z solą i masłem, po czym dodajemy mąkę i bardzo energicznie mieszając, doprowadzamy do całkowitego połączenia masy, tak

żeby nie było grudek. Kiedy zrobi się szklista, zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy jajka, jedno po drugim. Całość studzimy, napełniamy rękaw cukierniczy lub szprycę i wyciskamy malutkie kuleczki, zostawiając odstępy, bo ciasto sporo urośnie podczas pieczenia. Aby nadać im kształt kulek, mokrym palcem lekko spłaszczamy ptysia, posypujemy cukrem i pieczemy około 15 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 220 stopni.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: