Świąteczne markizy przekładane kremem Nutella - KUKBUK
markizy swieta kukbuk

Świąteczne markizy przekładane kremem Nutella

6 porcji

Kto powiedział, że na świątecznym stole jest miejsce tylko na pierniczki? Te ciastka przekładane kremem czekoladowym są równie pyszne.

Mieszamy wszystkie składniki, aż ciasto stanie się jednolite. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy na arkuszu papieru do pieczenia na grubość 4 milimetrów.  Wycinamy z ciasta markizy za pomocą wykrawarki do ciastek szerokości 7 cm. Oprószamy stempel do ciastek mąką i strząsamy jej nadmiar.

Następnie przyciskamy stempel do markiz w taki sposób, by kontur każdego ciastka wystawał poza stempel (nie przyciskamy zbyt mocno, żeby stempel nie przywarł do ciasta). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Układamy ciastka na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i pieczemy na środkowej półce przez 12-15 minut. Wyjmujemy ciastka z piekarnika i czekamy, aż wystygną. Następnie smarujemy połowę ciastek Nutellą (po 15 g na ciastko) i przykrywamy je pozostałymi ciastkami.

 

Autor i zdjęcia: Nutella

 

Więcej pomysłów na kuszące desery z Nutellą znajdziecie tutaj. 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: