Surowa szarlotka - KUKBUK
SUROWA SZARLOTKA kukbuk

Surowa szarlotka

1 okrągła forma

Słodkie ciasto bez grama cukru? To nie magia, to daktyle.

Wszystkie składniki na spód wkładamy do blendera i miksujemy. Wykładamy masą dno i boki natłuszczonej olejem rzepakowym tortownicy o średnicy 18 cm, ugniatamy dnem szklanki. Umieszczamy formę w lodówce.

Jabłka na nadzienie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon i jeżyny, rozgniatamy widelcem. Przekładamy do sitka i odstawiamy, aby wyciekł sok. Możemy go wypić, nie będzie potrzebny do ciasta.

W tym czasie przygotujemy dekorację. Kroimy jabłko na ćwiartki, pozbawiamy pestek i kroimy w cienkie plasterki, najlepiej mandoliną. Skrapiamy sokiem z limonki i odstawiamy. Daktyle, orzechy włoskie i migdały wkładamy do blendera i miksujemy.

Wyciągamy tortownicę z lodówki, układamy masę jabłkowo-jeżynową i dekorujemy plasterkami jabłka. Posypujemy mieszanką orzechową i cynamonem. Dekorujemy jeżynami. Smacznego!

Przepis i zdjęcie: Anna Chwistek, studiokuchnia.pl

© KUKBUK 2017