Summer rolls z awokado i kolendrą - KUKBUK
spring rolls awokado kukbuk

Summer rolls z awokado i kolendrą

22 rollsy

Chrupiące i świeże zawijasy z papieru ryżowego i warzyw smakują dobrze o każdej porze roku.

Wrzucamy groszek na osoloną wodę ze szczyptą cukru i gotujemy aż będzie miękki, ale nie rozgotowany (6-7 minut). Awokado kroimy w plasterki. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Papryczkę chili i imbir drobno siekamy. Obrywamy listki kolendry z łodyżek. W misce mieszamy ugotowany i odcedzony makaron, orzeszki, groszek razem z imbirem, chilli i olejem sezamowym. Doprawiamy sosem sojowym i sokiem z limonki (około 1/2 limonki).
Papier ryżowy moczymy w wodzie, aż zmięknie. Nakładamy kilka listków kolendry, farsz i pokrojone w paski awokado. Zawijamy najpierw od gór, potem boki, a następnie dół. Powtarzamy tak z każdym arkuszem papieru. Summer rolls podajemy z sosem teriyaki.

 

Przepis i zdjęcie: Justyna Ledwoch, readeat.pl

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: