Sum piperade z młodymi ziemniakami - KUKBUK
sum piperade kukbuk

Sum piperade z młodymi ziemniakami

6 porcji

Suma dobrze płuczemy i filetujemy. Otrzymane filety powinny mieć około 700 g. Piperade przygotowujemy dzień wcześniej i zabieramy ze sobą na łódkę. Cebule kroimy w piórka. Smażymy na oliwie w garnku z grubym dnem, często mieszając, aż dobrze się skarmelizują. W piekarniku włączamy grill i ustawiamy na maksymalną temperaturę. Obieramy pomidory, wydłubujemy z nich gniazda nasienne i przecieramy przez drobne sito, by odzyskać jak najwięcej soku. Papryki nacieramy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika pod sam grill. Pozwalamy skórce się przypalić z każdej strony, obracając papryki co 3-4 minuty. Czekamy, aż ostygną, obieramy i kroimy na cienkie plasterki, zachowując cały sos. Gdy cebule będą gotowe, dodajemy posiekane pomidory i przetarty sok. znów gotujemy je na wolnym ogniu przez godzinę do uzyskania ciemnoczerwonego gęstego sosu. Dodajemy sól i pieprz oraz przetarty ząbek czosnku, gotujemy 5 minut i dorzucamy papryki wraz z sosem. Dolewamy kilka kropel octu i dorzucamy płatki chili. Podgrzewamy wszystko delikatnie, ewentualnie doprawiamy do smaku i przechowujemy przez noc w lodówce. Przygotowując obiad gotujemy młode ziemniaki na średnim ogniu do miękkości. Równolegle podgrzewamy piperade i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Gdy ziemniaki będą prawie gotowe, rozgrzewamy ciężką patelnię, dodajemy kilka łyżek oleju i porządnie rozgrzewamy. Na nim obsmażamy filety z obydwu stron razem z cytryną i czosnkiem posiekanym w plasterki. rybę przekładamy do naczynia z piperade i wstawiamy do pieca na 8-10 minut. W tym czasie siekamy garść czarnych oliwek i kaparów oraz odcedzamy ziemniaki. Kruszymy je widelcem, dorzucając oliwki i kapary oraz podlewając oliwą. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z gorącą rybą prosto z pieca.

 

Zdjęcie: Dinnershow Studio.
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: