Suflet pomidorowy - KUKBUK
SUFLET POMIDOROWY

Suflet pomidorowy

1 porcja

Puszysty jak chmurka suflet z kozim serem, ziołami i kawałkami pieczonych pomidorów.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wysmarowujemy masłem trzy foremki do pieczenia i oprószamy je bułką tartą. Patelnię ustawiamy na małym ogniu, roztapiamy na niej masło, a następnie dodajemy mąkę i mleko. Do gęstej już masy dorzucamy ser kozi i serek śmietankowy. Kiedy się rozpuści, wsypujemy przyprawy: wędzoną paprykę, sól, pieprz, chili, listki bazylii i tymianku. Gęstą masę mieszamy z tłuczonymi ziemniakami, zdejmujemy z ognia. W misce ubijamy białko z solą aż do uzyskania sztywnej piany. Dodajemy je do masy w trzech ratach, po 1/3. Delikatnie mieszamy. Dodajemy pokrojone pomidory (mogą być wcześniej podpieczone), po czym wypełniamy masą foremki. Wyrównujemy ich powierzchnię łyżką i pieczemy przez około 20 minut. Studzimy. Nie przejmujemy się, jeśli suflet lekko opadnie po wyjęciu z piekarnika – zdarza się to najlepszym kucharzom.

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku