Stir-fry z brukselką i wieprzowiną - KUKBUK
stir fry wieprzowina kukbuk

Stir-fry z brukselką i wieprzowiną

4 porcje

Brukselka, jarmuż, kiełki i polędwiczka wieprzowa - szybka kolacja gotowa w kilkanaście minut.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polędwiczkę myjemy, suszymy i oczyszczamy, następnie kroimy w cienkie plastry. Szalotkę drobno siekamy, a brukselkę obieramy z wierzchnich liści i kroimy na ćwiartki. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Jarmuż myjemy i suszymy, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, a następnie dodajemy cebulkę i chwilę ją przesmażamy. Następnie dodajemy mięso i kiedy się przesmaży, dorzucamy mieszankę kiełków, brukselkę i resztę warzyw. Kiedy wszystko zmięknie, dodajemy sos sojowy i rybny, sos ostrygowy i srirachę. Pod koniec smażenia dodajemy makaron ryżowy i mieszamy. Podajemy ze świeżą kolendrą.

Kasia Bartoszewska – Poneta i Tomek Poneta http://plateofjoy.blogspot.com/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: