Staroświecka czerwona soczewica z batatem, pomarańczą i curry - KUKBUK
soczewica curry kukbuk

Staroświecka czerwona soczewica z batatem, pomarańczą i curry

4 porcje

Rozpuszczamy połowę masła i lekko szklimy posiekaną drobno cebulę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach i dorzucamy do cebuli. Dodajemy ziarna fenkułu. Podlewamy odrobiną bulionu warzywnego. Bataty obieramy, kroimy najpierw wzdłuż na pół, potem w pół centymetrowe plastry. Wrzucamy do garnka z gotującą się soczewicą. Delikatnie mieszając, wlewamy po trochu bulion i podobnie jak przy risotto, czekamy, aż wchłonie kolejne partie płynu i ponownie dolewamy. Dodajemy curry, cynamon, miód i sok z pomarańczy. Doprawiamy solą, jeśli jest taka potrzeba. Soczewica jest gotowa, gdy stawia lekki opór na zębach, a bataty są miękkie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałą część masła.

Kremową soczewicę podaję do pieczonych mięs lub filetu halibuta. Ze swoją odświeżającą nutą pomarańczy pasuje do zgrillowanego sera halumi. Sąsiedni garnuszek to wariacja, ta sama soczewica bez curry, ale z pomidorami pelati, chipotle i kaparami w formie gęstej zupy. Zacne pożegnanie zimy.

© KUKBUK 2017