Staropolskie grzane wino - KUKBUK
STAROPOLSKIE GRZANE WINO kukbuk

Staropolskie grzane wino

1 porcja

Kmicic w wersji 2000 z „rozmemłanym” piernikiem, podlany winem. Po spożyciu można ruszać na kulig!

Wina zagrzewamy (nie gotujemy!), dodajemy piernik staropolski i mieszamy niezbyt energicznie, aż piernik całkowicie się „rozmemła” (ważne, aby był rozmemłany, a nie rozdrobniony!). Wlewamy nalewkę malinową i miód (nie przesadzajmy ze słodyczą, zawsze możemy dolać). Na małym ogniu trzymamy przez 10 minut, aby przyprawy się przegryzły. Tak przygotowany płyn przecedzamy przez drobne sito, część masy (15 procent) możemy przetrzeć jak purée.

Klarowny płyn zlewamy i odstawiamy, aż przestygnie. Ja przygotowuję od razu więcej wina do grzańca – jakieś trzy butelki.

Jedną porcję wcześniej przygotowanego wina (330 ml) wlewamy do garnka, nastawiamy na mały ogień, wbijamy do środka żółtko. Na początku powoli mieszamy i delikatnie zwiększamy temperaturę. Po 3 minutach zaczynamy energicznie mieszać, aż pojawi się puszysta piana. Ciepły (nie gorący!) płyn wlewamy do kielicha lub pucharu, dekorujemy skórką z pomarańczy.

 

Przepis i zdjęcie: Jakub Grabowski, Bar Max, Warszawa

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: