Spaghetti z tuńczykiem i kruszonką czosnkowo-limonkową z płatkami chili - KUKBUK
spaghetti tunczyk kukbuk

Spaghetti z tuńczykiem i kruszonką czosnkowo-limonkową z płatkami chili

Dania z makaronem nie muszą być skomplikowane, żeby smakowały doskonale, a w dodatku są gotowe błyskawicznie!

Zagotowujemy wodę w dużym garnku, dodajemy cały koncentrat bulionu drobiowego, gotujemy makaron orkiszowy al dente, wg wskazówek na opakowaniu. Przed odcedzeniem makaronu odlewamy filiżankę wody, w której się gotował. W trakcie gotowania makaronu rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek (2 łyżki), wrzucamy otartą skórkę z limonki oraz z cytryny i podsmażamy krótko, aż te zaskwierczą na patelni i puszczą aromat. Dodajemy okruszki bułki, smażymy, aż się zrumienią.

Odcedzamy makaron i wrzucamy ponownie do garnka, w którym się gotował. Dolewamy do makaronu oliwę oraz sok z ½ cytryny i z ćwiartki limonki. Dodajemy sól, pieprz, płatki chili oraz drobno posiekany czosnek. Mieszamy, dodajemy filiżankę odlanej wcześniej wody. Ponownie mieszamy. Dodajemy natkę pietruszki oraz uprażoną kruszonkę.

Przekładamy do ogrzanych miseczek lub na ogrzane talerze.

Zdjęcia i Autor: Anna Matuszczak

 

  • Siena Palona

    A kiedy dajemy tuńczyka, hę?

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: