Spaghetti z dynią, chorizo i tymiankiem - KUKBUK
spaghetti_z_dynia kukbuk

Spaghetti z dynią, chorizo i tymiankiem

2 porcje

Usuwamy nasiona i włóknistą część miąższu z dyni, obieramy ją ze skóry i kroimy w 1,5 cm kostkę. Cebulę i czosnek obieramy ze skórki i drobno siekamy. Chorizo obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Na rozgrzaną patelnię przekładamy chorizo, podsmażamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż się zrumieni. Przekładamy chorizo do miseczki. Na patelnię z tłuszczem wytopionym z chorizo wlewamy nieco oliwy. Dodajemy cebulę i czosnek i podsmażamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodajemy dynię oraz tymianek i smażymy na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 10 minut, aż dynia się zrumieni i stanie się miękka. Dodajemy chorizo, mieszamy, podgrzewamy przez 1 minutę. Wyłączamy ogień pod patelnią.
Makaron wrzucamy do wrzątku i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy makaron będzie al dente, odcedzamy go i przekładamy na patelnię z dynią. Mieszamy. Przed podaniem dekorujemy gałązkami tymianku.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: