Spaghetti con l’alloro - KUKBUK
Spaghetti con l’alloro

Spaghetti con l’alloro

4 porcje

Drobno posiekaną cebulę przesmażamy na oliwie. Doprawiamy cynamonem. Pomidory obieramy ze skóry i drobno siekamy. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię wrzucamy pomidory i smażymy około kwadransa. Sos powinien się w tym czasie nieco zredukować. Wrzucamy liście laurowe i smażymy przez 10 minut. Liście usuwamy, sos doprawiamy solą i peperoncino. Na patelnię wrzucamy makaron ugotowany al dente, mieszamy dokładnie i podajemy.

Danie godne Oscara. Dodam tylko, że suszone liście laurowe nadają sosowi niepotrzebną gorycz. Świeże liście zostawione zbyt długo – też. Wiem, bo robiłem sos kilkakrotnie w różnych kombinacjach. Teraz wasza kolej, a ja pędzę do kuchni przygotowywać kolejny sos na mojej patelni. Efekty wkrótce!

 

Więcej przepisów Bartka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: