Spaghetti con la bottarga al profumo di limone - KUKBUK
Spaghetti bottarga kukbuk

Spaghetti con la bottarga al profumo di limone

4 porcje

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym czasie rozgrzewamy nieco oliwy i przesmażamy na niej posiekany czosnek i skórkę z cytryny – krótko, tak by aromaty się połączyły, a czosnek się nie przypalił. Wyłączamy gaz i po chwili wrzucamy na patelnię tartą bottargę. Tak przygotowany sos mieszamy w garnku z ugotowanym makaronem. Dorzucamy nieco natki pietruszki. Każdą porcję można dodatkowo posypać ikrą i skropić sokiem z cytryny.

 

Wersji tego przepisu jest mnóstwo, ale każdy z nich zasadza się na połączeniu makaronu, bottargi, cytryny i pietruszki.

 

PS 1

Morał z tej historii jest taki, że nie trzeba zabijać, wystarczy obcinać paznokcie i sprzątać czasem w lodówce. A spaghetti z bottargą najlepiej jeść, oglądając „Kikę”, co dziś wieczorem z przyjemnością zrobię po raz kolejny!

 

PS 2

Z bottargą jak z parmezanem: ze względu na aromat należy ją kupić w kawałku, a nie startą wcześniej przez kogoś innego.

 

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: