Spaghetti con cozze e pangrattato - KUKBUK
SPAGHETTI CON COZZE A PANGRATTATO kukbuk

Spaghetti con cozze e pangrattato

4 porcje

Gotujemy makaron. Na małej, suchej patelni smażymy bułkę tartą – kiedy zacznie pięknie pachnieć i nieco zbrązowieje, wyłączamy gaz. Na oliwie przesmażamy pocięty w plastry czosnek. Wrzucamy małże, wlewamy wino, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, przykrywamy i dusimy około 4 minut. Jeśli któryś małż się nie otworzył – wyrzucamy go. Na patelnię dokładamy posiekaną pietruszkę. Dorzucamy makaron, mieszamy i nakładamy na talerze. Posypujemy delikatnie bułką tartą! Gotowe!

 

PS 1

Danie w wersji de luxe: pszenne pieczywo drzemy na nieduże kawałki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy, aż zbrązowieje. Tak przygotowanymi okruchami wykańczamy spaghetti.

 

PS 2

Sosy z dodatkiem bułki tartej muszą być nieco bardziej wilgotne, tak by nie spowodowała ona wysuszenia dania!

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: