Spaghetti all’Amatriciana - KUKBUK
Spaghetti all’Amatriciana kukbuk

Spaghetti all’Amatriciana

2 porcje

Wstawiamy wodę na makaron, który przygotowujemy jednocześnie z sosem.  można już kupić w Polsce, ale gdybyście mieli problem, odpowiednie będzie wędzone podgardle. Mięso należy pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Gdy wytopi tłuszcz dodać pomidory i drobno pokrojone . Gdy makaron będzie prawie gotowy, sos trzeba posolić i dodać odrobinę czarnego pieprzu, wyłączyć. Makaron odcedzić, wyłożyć na talerze i polać sosem. Po posypaniu  danie jest gotowe. P.S. Wspominana tydzień temu Marlena de Blasi w rzymskiej trattorii została zaproszona do spróbowania . To a bez pomidorów. Tak ze swojego dzieciństwa zapamiętał to danie kucharz. Zaczynamy tak samo: wytapiamy  na rozgrzanej patelni, dodajemy jedną sporą cebulę i. Po krótkim smażeniu, wrzucamy tak przygotowany sos do ugotowanego makaronu. Dodajemy trochę gorącej wody i posypujemy to . Solimy, pieprzymy, mieszamy i podajemy. Pyszne. Smakowałoby nawet Sophii Loren.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: