Spaghetti alla carbonara - KUKBUK
carbonara spaghetti kukbuk

Spaghetti alla carbonara

2 porcje

Sekret spaghetti alla carbonara to… miska!

Z narzędzi potrzebujemy: garnka, durszlaka, patelni i miski!

Wstawiamy wodę na makaron. Gdy zawrze, solimy ją i wrzucamy do niej spaghetti. Na rozgrzanej patelni przesmażamy posiekane guanciale. Powinien wytopić się tłuszcz, ale nie chodzi o zrobienie skwarek, podgardle musi pozostać nieco wilgotne (jeśli tłuszczu będzie bardzo dużo, możemy go nieco odlać). W misce roztrzepujemy żółtka, wsypujemy do nich ser i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Kiedy makaron jest al dente, odlewamy z niego 50 mililitrów wody i wlewamy ją do miski. Dokładnie i szybko mieszamy. Przecedzony makaron wrzucamy na patelnię z przestudzonym guanciale. Mieszamy, po czym przekładamy do miski. Dokładnie mieszamy i natychmiast podajemy!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: