Sosy do frytek - KUKBUK
Sosy do frytek kukbuk

Sosy do frytek

1 słoiczek

Domowe frytki najlepiej smakują maczane w domowej roboty sosach. Czym zatąpić ketchup? Oto kilka naszych pomysłów.

Awokado obieramy i dokładnie rozgniatamy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i sok z limonki. Doprawiamy solą.

Pomidory układamy na blasze i pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut. Studzimy, obieramy ze skóry i miksujemy. Przelewamy do rondelka, redukujemy przez kilka minut na średnim ogniu, odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego sosu dodajemy posiekane czosnek i kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Banany obieramy i dokładnie miksujemy z pulpą mango. Dolewamy wodę, dodajemy kurkumę i zagotowujemy. Doprawiamy solą i cukrem, posiekanym chili oraz octem – ketchup powinien mieś wyrazisty, słodko-słono-kwaśny smak. Jeśli jest zbyt rzadki, gotujemy go jeszcze kilka minut.

Jajko wbijamy do miski. Dodajemy musztardę i ocet, po czym dokładnie miksujemy. Nadal miksując, wlewamy małą strużką oleju. Doprawiamy solą. Jeśli majonez będzie zbyt gęsty, dodajemy łyżkę wody i jeszcze raz mieszamy. By przygotować sos, majonez mieszamy z jednym wybranym dodatkiem. Uzyskamy wówczas odpowiednio srirachę, chipotle, miso, hoisin lub remuladę.

Przepis: Piotr Bruś- Klepacki

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: