Sos pomidorowo-paprykowy - KUKBUK
sos pomidorowo paprykowy kukbuk

Sos pomidorowo-paprykowy

1 słoik

Sos, który podkręci smaki izraelskiej kuchni. Najlepiej smakuje z falafelem.

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Pomidory parzymy, obieramy i kroimy na kawałki. Paprykę pozbawiamy pestek i także kroimy. W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, a kiedy się zeszklą, dodajemy pomidory oraz paprykę. Dusimy pod przykryciem 45 minut oraz 10 minut bez przykrycia, by odparował nadmiar płynu. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, papryką i octem jabłkowym.

Przepis: Maryla Musidłowska i Kuba Chojecki / http://www.jccwarszawa.pl/

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: