Sos z pestek dyni - KUKBUK
sos z pestek dyni kukbuk

Sos z pestek dyni

1 porcja

Rozchyl gorące bataty i włóż do nich łyżeczkę sosu z pestek dyni.

W misce mieszamy pestki dyni z łyżeczką soli, kuminem, papryką, cynamonem i wrzucamy na gorącą patelnię. Prażymy na złoto, przerzucając regularnie po patelni. Przekładamy do nakładki z kielichem do blendera. Miksujemy na najdrobniejszy proszek. Na patelni po prażeniu pestek karmelizujemy 3 łyżki cukru; najpierw dodajemy odrobinę octu i pokrojony czosnek, a po pierwszych objawach karmelizacji… wlewamy resztę octu. Gorący syrop miksujemy z pestkami, dodając po trochu ciepłej wody, soli i 2-3 łyżki oliwy. Czarna porzeczka podkręci lekko smak. Idealna konsystencja to taka, co na łyżce pozostawia ślad.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: