Solone cytryny - KUKBUK
cytryny_solone kukbuk

Solone cytryny

1 słój

Solone cytryny można wykorzystać na wiele sposobów: nadziać nimi kurczaka, dodać do risotto, sałaty, a nawet zrobić sorbet cytrynowy.

cytryny_solone kukbuk

Cytryny dokładnie myjemy szczotką do warzyw. Parzymy wrzątkiem. Wycieramy papierowym ręcznikiem. Ścinamy piętkę z jednej strony. Kroimy do ¾ wysokości na sześć cząstek. Pomiędzy każde cięcie wsypujemy łyżeczkę soli. Najlepiej, żeby była to sól wysokiej jakości, Marta używa różowej soli himalajskiej, może być też morska, aromatyzowana, kwiat soli lub inna ulubiona. Do środka każdej cytryny wkładamy gałązkę rozmarynu. Układamy cytryny ściśle w słoju, zasypujemy resztą soli. Słoik należy wcześniej wyparzyć. Musi się też dobrze zakręcać. Zalewamy oliwą. Czekamy minimum tydzień, ale dopiero po trzech tygodniach są doskonałe. Można trzymać je w lodówce aż pół roku.

 

Przepis: Marta Wajda/ Made with Love

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: