Soczewica z ziemniakami i pokruszoną fetą - KUKBUK
Soczewica z ziemniakami kukbuk

Soczewica z ziemniakami i pokruszoną fetą

2 porcje

To, że soczewica dobrze łączy się z pomidorami wiemy od dawna. A gdyby tak dorzucić do niej ziemniaki i... fetę?

Soczewicę dokładnie płuczemy. Cebulę i czerwoną paprykę drobno siekamy, ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, wsypujemy cebulę i czosnek, po czym smażymy, aż się zezłocą. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, paprykę, pieprz cayenne i mieszamy. Gotujemy kilka minut. Dolewamy bulion, dodajemy soczewicę, ziemniaki, liść laurowy i pomidory z puszki (dwa-trzy) z odrobiną sosu. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Po upływie tego czasu dorzucamy tymianek i gotujemy jeszcze 1-2 minuty, cały czas mieszając. Podajemy z pokruszonym serem feta i odrobiną tymianku.

Przepis i zdjęcia: Marta Greber  http://codziszjemnasniadanie.pl/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: