Soczewica z dynią - KUKBUK
soczewica dynia kukbuk

Soczewica z dynią

2 porcje

Dynia i soczewica to dobrana para nie tylko w zupach. Doskonale sprawdzą się też w sałatce z orientalną nutą.

Dynię tniemy w niewielką kostkę. Układamy na wysmarowanej oliwą blaszce. Całość solimy, pieprzymy i lekko skrapiamy oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 40 min. W czasie, gdy dynia się piecze, w garnku prażymy lekko rozgniecione w moździerzu przyprawy. Następnie dodajemy oliwę. Podsmażamy na niej poszatkowaną cebulę i drobno pokrojone ząbki czosnku. Dodajemy czarną soczewicę i zalewamy 1 szklanką wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-40 min. Pod koniec gotowania dodajemy garść liści szpinaku. Podajemy z upieczoną dynią i kilkoma liśćmi świeżego szpinaku.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: