Soczewica maślana i sos marchewkowy do ryby - KUKBUK
RYBA Z SOCZEWICA KUKBUK

Soczewica maślana i sos marchewkowy do ryby

4 porcje

Soczewicę trzeba na początek dokładnie wypłukać. W garnku rozpuścić połowę masła i wrzucić drobno posiekaną cebulę. Przetrzymać na ogniu przez 3 minuty, mieszając drewnianą łyżką. Dodać odcedzoną soczewicę i zalać bulionem lub wodą tak, aby przykryła zawartość garnka. Sukcesywnie z gotowaniem dolewać kolejne porcje płynu. Mieszać i doglądać. Różne są rodzaje soczewicy, a najładniejsza jest ta drobniutka czerwona. Trzeba uchwycić w gotowaniu moment, gdy zachowuje jeszcze swój kształt, a miękko rozgniata się w zębach. Doprawić miodem, solą, sokiem z cytryny i wkręcić pozostałą część zimnego masła. Marchewki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa i wymieszać razem. Podajemy na gorąco, z rybą, kałużą sosu i siekaną małosolną kapustą. Zadbać o wyraźny smak doprawiając każdy element.

Marchewki obieramy i kroimy na cienkie, długie paski. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Warzywa wrzucamy do garnka zalane sokiem z pomarańczy i mleczkiem kokosowym. Dla nuty lekkiej goryczy możemy zatopić w garnku połówkę pomarańczy po wyciśnięciu z niej soku. Lekko solimy i rozgotowujemy do momentu, gdy możemy sos aksamitnie zmiksować. Doprawiamy szczyptą ostrości (papryka, sambal). Jeśli trzeba, w trakcie gotowania dolewamy odrobinę wody. Sos powinien mieć dość wyraźny, cytrusowy smak i lekką ostrość idealną do tłustych ryb.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: