Socca, czyli placek z mąki z ciecierzycy z pesto i serem - KUKBUK
Socca, czyli placek z mąki z ciecierzycy z pesto i serem

Socca, czyli placek z mąki z ciecierzycy z pesto i serem

4 porcje

Takie chrupiące śniadanie zapewnia dużo radości w ciągu dnia. To przetestowane!

Mąkę z ciecierzycy mieszamy z wodą (do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany), oliwą oraz solą, po czym odstawiamy na minimum dwie godziny, by odpoczęła. Następnie rozgrzewamy piekarnik z blaszką o wymiarach około 22 x 30 cm w środku do 200 stopni. Najlepiej, jeśli będzie to forma żeliwna (można upiec dwa mniejsze placki na przykład w żeliwnym garnku), ale inne metalowe również się sprawdzą. Gorące naczynie ostrożnie wyciągamy i natłuszczamy dodatkową łyżką oliwy (lub dwiema). Wlewamy ciasto, rozprowadzamy je równomiernie po formie i wstawiamy do piekarnika. Soccę wyciągamy po kwadransie lub dwóch, gdy cały wierzch lekko się zezłoci, a krawędzie zaczną odstawać od brzegów. Gdy ciasto dochodzi, przygotowujemy cukinię i jabłko, krojąc je na równe cienkie plasterki. Z sera skrajamy płatki. Podpieczony placek smarujemy ulubionym pesto, na nim układamy ser oraz plastry cukinii i jabłka. Posypujemy płatkami migdałów, doprawiamy pieprzem i wstawiamy do piekarnika do ponownego zapieczenia, mniej więcej na 10 minut.

 

Przepis i zdjęcia: Marianna Medyńska / https://www.coutellerie.pl/

© KUKBUK 2017