Soba z grzybami smażonymi w miso - KUKBUK
SOBA makaron kukbuk

Soba z grzybami smażonymi w miso

2 porcje

Orientalna miseczka pełna dobroci - grzyby smażone w miso, jarmuż, dymka i rzodkiewka na gryczanym makaronie soba.

W osolonym wrzątku gotujemy makaron przez ok. 2 minuty lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W miseczce mieszamy pastę miso, sos sojowy, cukier, olej sezamowy i wodę. Podgrzybki tniemy w paseczki i marynujemy w przygotowanej marynacie min. 1 godzinę. Rzodkiewki tniemy w ćwiartki, z jarmużu wykrawamy twardą, środkową część łodygi i tniemy w kawałki. Warzywa podsmażamy na oliwie. Grzyby wyjmujemy z marynaty i podsmażamy na rozgrzanej patelni ok. 2 minuty. Do pozostałej marynaty dodajemy pastę sambal oelek i ścieramy na tarce ząbek czosnku. Podsmażamy z makaronem. Gorący makaron podajemy z pokrojonym w plasterki kalafiorem, dymką, podsmażonymi warzywami i grzybami, posypujemy sezamem i zajadamy ze smakiem.

 

Przepis i zdjęcie: Dare to cook

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: