Śniadaniowy tort - KUKBUK
Przepis na śniadaniowy tort

Śniadaniowy tort

1 porcja

Dzień, który zaczyna się od tortu, musi być udany.

Robimy krem do przełożenia omletów. Ubijamy mocno schłodzoną śmietankę, dodając cukier puder. W osobnej misce mieszamy mascarpone z sokiem z limonki. Do ubitej śmietanki partiami dodajemy ser, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy startą skórkę i mieszamy.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy w misie na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Żółtka roztrzepujemy w szklance. Kiedy piana będzie już wystarczają sztywna, cienką strużką wlewamy żółtka, cały czas mieszając na najmniejszych obrotach miksera. Dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę, łączymy wszystko na jednolitą masę.

Patelnię o średnicy 12-13 cm rozgrzewamy i rozpuszczamy na niej 1/2 łyżeczki masła, wylewamy połowę przygotowanej masy. Omlet smażymy na bardzo małym ogniu, aby się nie spalił. Kiedy jedna strona się zarumieni, przewracamy omlet (możemy skorzystać z drugiej patelni). Drugi omlet przygotowujemy tak samo, oczyszczając patelnię z masła i nakładając nową porcję (około ½ łyżeczki).

Usmażone omlety przekładamy limonkowym kremem. Na górze układamy paski słodkiego mango, posypujemy malinami i wiórkami z czekolady. Można też dodać listki świeżej mięty i posypać skórką z limonki.

 

Przepis i zdjęcie: Anna Matuszczak, thefakerolls.com

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku