Śniadaniowy podpłomyk - KUKBUK
sniadaniowa pizza kukbuk

Śniadaniowy podpłomyk

2-4 porcje

Pizza na kolację bywa wyrzutem sumienia, ale śniadaniowa to już inna historia.

Mieszamy mąkę z drożdżami, solą oraz cukrem, potem dodajemy wodę i oliwę. Mieszamy, aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto na posypaną mąką powierzchnię i ugniatamy przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe umieszczamy w nasmarowanej olejem misce, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość, na mniej więcej godzinę. Kiedy ciasto wyrasta, w małej miseczce ucieramy awokado z łyżką oliwy, solą, pieprzem oraz chili.

Jeśli decydujemy się na dwie średnie pizze, po wyrośnięciu dzielimy ciasto na dwie równe części. Jeśli nie, pozostawiamy je w całości – da całkiem duży placek. Rozwałkowane ciasto przekładamy na rozgrzaną blachę do pieczenia przykrytą papierem. Rozsmarowujemy na nim mus z awokado, po czym układamy kolejno poszatkowaną cebulę, porwaną w palcach mozzarellę, plastry szynki parmeńskiej lub bekonu i przekrojone na pół pomidorki. Na koniec wbijamy na każdą pizzę po 3 jajka (lub 5-6 jajek na dużą). Posypujemy solą i pieprzem, po czym pieczemy w 230 stopniach przez około 10 minut, aż białko się zetnie, a ciasto ładnie zarumieni. Gotową pizzę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Przepis i zdjęcie, Marta Greber, codziszjemnasniadanie.com

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: