Smoothie z czerwonego agrestu i wina - KUKBUK
smoothie agrest wino kukbuk

Smoothie z czerwonego agrestu i wina

2 porcje

Zacznę od bardziej czasochłonnego wariantu, który można pominąć, jeśli pragnienie odbiera nam cierpliwość. Cytrusy parzymy i za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy z nich skórki, a następnie zalewamy je czerwonym winem i wstawiamy na noc do lodówki. Przecedzone wino infuzowane skórkami cytrusów (lub w prostym wariancie bez skórek) wlewamy do miksera. Dodajemy sok z cytrusów, cukier oraz agrest. Miksujemy składniki na gładką masę. Próbujemy, by ewentualnie dosłodzić według gustu, i w razie potrzeby miksujemy ponownie, by cukier się rozpuścił. Jeśli chcemy, żeby smoothie było klarowne, na tym etapie przecedzamy zmiksowaną substancję przez sito. Do blendera wkładamy lód i (jeśli klarowaliśmy) masę z wina i owoców. Miksujemy ponownie tak, by całość uzyskała konsystencję topiącego się sorbetu. Przelewamy do wysokich szklanek. Serwujemy z dwoma grubymi rurkami oraz z kiścią melisy lub mięty.

* Niektóre blendery nie są w stanie zemleć lodu w kostkach, dlatego zasugerowałem kruszony. Jeśli wasze blendery sobie z tym radzą, możecie użyć zwykłego lodu. Jeśli jednak nie mielą lodu i nie macie dostępu do kruszonego, zawińcie porcję lodu w czystą ścierkę, połóżcie na drewnianej lub plastikowej desce do krojenia i używając tłuczka do mięsa lub innego ciężkiego i twardego przedmiotu, skruszcie go paroma solidnymi uderzeniami. Po rozbiciu lodu włóżcie go bezpośrednio do blendera. Pamiętajcie, nie kruszcie lodu na szklanym blacie!

Przepis: Julian Karewicz

Zdjęcia: Solec/Aleksander Baron

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: