Smażone rydze z bobem - KUKBUK
rydze smazone kukbuk

Smażone rydze z bobem

4 porcje

Rudy rydz lubi się z zielonym bobem, a do tej sałatki dorzucamy jeszcze vongole i winno-maślany sos. Kompozycja idealna!

Rydze oczyszczamy, odcinamy nóżki, pozostawiając kapelusze w całości. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, dorzucamy vongole i dolewamy wino. Przykrywamy i czekamy, aż wszystkie muszle się otworzą. Przekładamy je łyżką cedzakową do miski z odrobiną sosu z patelni i wyjmujemy z muszli mięso. Pozostawiamy je w sosie, aby nie wyschło. Patelnię z resztą sosu pozostawiamy na małym ogniu i czekamy, aż zredukuje się do jednej trzeciej objętości. W tym czasie obgotowujemy bób. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło. Delikatnie obsmażamy kapelusze grzybów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do zredukowanego sosu ze smażenia vongoli dodajemy mięso małży, podgrzewamy i dodajemy pozostałą oliwę (około trzech łyżek). Zagotowujemy, cały czas mieszając, dopóki nie powstanie kremowa konsystencja. Zdejmujemy patelnię z ognia. Na dnie talerza rozlewamy sos z vongolami, na nim układamy rydze, a całość dekorujemy bobem.

© KUKBUK 2017