Smażone jajka z liśćmi szpinaku i czosnkiem - KUKBUK
jajko ze szpinakiem kukbuk

Smażone jajka z liśćmi szpinaku i czosnkiem

2 porcje

Jajka na szpinaku z szynką to idealny początek dnia, niezależnie od tego, czy wędrujemy po górach, czy odpoczywamy w mieście.

Jaja wyjmujemy z lodówki i odstawiamy, aż osiągną temperaturę pokojową. Liście szpinaku myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki, czosnek kroimy w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy czosnek. Kiedy będzie złocisty, dorzucamy szpinak, smażymy przez pół minuty i przesuwamy liście na bok patelni, dokładamy drugą łyżkę masła i powoli smażymy jajko sadzone, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie lekko płynne. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kromką chleba oraz plastrami szynki.

 

Przepis: Witold Iwański / szef kuchni restauracji ARUANA

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017