Smażone foie gras z ostrygami - KUKBUK
foie_gras kukbuk

Smażone foie gras z ostrygami

4 porcje

Foie gras to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni francuskiej. Eric Trochon z Club des Chefs pokazuje, jak odpowiednio je usmażyć i podać w towarzystwie ostryg.

W rondelku mieszamy cukier z odrobiną wody, dodajemy sos sojowy oraz trochę octu z Sherry i gotujemy, aż płyn zredukuje się o połowę. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

Foie gras kroimy ciepłym nożem na 8 plastrów o grubości ok. 1 cm i ważących ok. 50 g. Wstawiamy do lodówki.

Rozgrzewamy patelnię. Foie gras przyprawiamy solą oraz pieprzem i przekładamy na gorącą patelnię, bez dodatku tłuszczu. Podgrzewamy po 2 minuty na stronę, aby plastry nabrały koloru.

Ściągamy patelnię z ognia i polewamy foie gras sosem sojowo-karmelowym.

Na talerzach układamy plastry z sosem oraz pokrojone w kostkę ostrygi i podajemy.

 

Wskazówka szefa kuchni:

Kupując foie gras, wybierzmy płaty o złocistej barwie, które są nieco miękkie, ale sprężyste w dotyku.

Aby sprawdzić, czy foie gras jest ugotowane, wbijamy w środek końcówkę ostrza noża – jeżeli po wyjęciu jest ciepła, foie gras jest gotowe.

Przepis: Eric Trochon

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: