Smażona sałata z topinamburem i kolorową marchewką - KUKBUK
salata topinambur kukbuk

Smażona sałata z topinamburem i kolorową marchewką

2 porcje

Topinambur moczymy przez chwilę w zimnej wodzie. Obieramy, kroimy na cienkie płatki i zanurzamy znów w wodzie z cytryną (by nie ściemniał). Marchewkę i seler kroimy w cienkie wstążki (obieraczką do jarzyn lub mandoliną). Na oleju lnianym szklimy skrojoną w kostkę szalotkę, seler, kolorową marchew, topinambur, poszarpaną sałatę i listki ziół. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy skropione kilkoma kroplami soku z cytryny.

Bartosz do sałatki dodał własnoręcznie przygotowane chlebowe chrupki oraz plasterki kabanosów z gęsi.

Autorem przepisu jest Bartosz Budnik, szef kuchni restauracji Romantyczna w Hotelu SPA Dr Ireny Eris Wzgórza Dylewskie.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: