Smarowidła śniadaniowe - KUKBUK
smarowidla sniadaniowe kukbuk

Smarowidła śniadaniowe

3 słoiczki

To, co zostanie ze śniadania, szybko zniknie w tajemniczych okolicznościach…

 Migdały wysypujemy na blachę i podpiekamy 5 minut w 200 stopniach. Gdy ostygną, miksujemy je blenderem na jednolitą, gładką masę (trwa to minimum 5 minut). Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy jeszcze chwilę. Przekładamy do słoika. Podajemy w temperaturze pokojowej.

Migdały wysypujemy na blachę i podpiekamy 5 minut w 200 stopniach. Gdy ostygną, miksujemy blenderem na jednolitą masę (trwa to co najmniej 5 minut). W rondelku podgrzewamy śmietankę. Gdy zacznie się gotować, podgrzewamy jeszcze chwilę, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego połamaną w kostki czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści, dodajemy sól i łączymy z migdałami. Mieszamy dokładnie, próbujemy – jeśli jest za mało słodka, dodajemy miodu. Przelewamy masę do słoika. Podajemy w temperaturze pokojowej.

 

Słonecznik zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia rozgrzewamy na patelni olej i szklimy na nim pokrojoną drobno cebulę. Odstawiamy do ostudzenia. Słonecznik odcedzamy z wody i umieszczamy w blenderze z pozostałymi składnikami. Miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy do pieczywa.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: