Smalczyk ã'la rillette - KUKBUK
Smalec rillette kukbuk

Smalczyk ã’la rillette

1 słoiczek

Słoninę i boczek kroimy w drobną kostkę, łopatkę wieprzową tniemy na kilka kawałków. Wszystko umieszczamy w garnku i zaczynamy topić na średnim ogniu. Kiedy większość skwarek się wytopi i ładnie zarumieni, wyjmujemy mięso z łopatki wieprzowej i za pomocą dwóch widelców rozdrabniamy na małe włókna. Następnie uzyskane kawałki z powrotem wrzucamy do garnka. Cebule kroimy w drobniutką kostkę. Na patelnię wsypujemy cukier i topimy go na średnim ogniu (nie mieszamy!). Kiedy zamieni się w brązowy karmel, dodajemy cebulę i delikatnie wszystko mieszamy. Dodajemy szczyptę soli, a kiedy cebula puści sok, wlewamy wino i ocet balsamiczny. Smażymy tak długo, aż większość płynu odparuje, a cebula pokryje się balsamiczną glazurą. Dodajemy ją do stopionych skwarek i mieszamy. Tak przygotowany smalec przelewamy do słoiczka, a kiedy nieco ostygnie, wstawiamy do lodówki i pozwalamy mu stężeć.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: