Śliwki macerowane w syropie pestkowym - KUKBUK
sliwowica drink kukbuk

Śliwki macerowane w syropie pestkowym

1 duży słoik

Rozbijamy pestki. Możemy użyć moździerza albo położyć pestki na grubej desce, owinąć je wielokrotnie folią stretch i rozbić tłuczkiem do mięsa. Rozbite pestki wkładamy do garnka. Dodajemy wodę lub sok oraz cukier. Gotujemy na wolnym ogniu, aż wywar zmniejszy swoją objętość o jedną czwartą. Gorącym wywarem zalewamy śliwki znajdujące się w słoju, cedząc go przez sito, by oddzielić łupiny. Słoik zamykamy i gdy przestygnie, chowamy do lodówki. Owoce powinny odstać w tym stanie 2-3 dni. Przetworzone w ten sposób nie mają trwałości konfitury, za to ich smak uwydatni się poprzez macerację. Śliwki nie stracą jednak smaku „surowości”. Dzięki pestkom uzyskają migdałowy posmak.\

Przepis i zdjęcia: Julian Karewicz

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: