Śledzik na cebulowej marmoladzie - KUKBUK
sledzik cebula kukbuk

Śledzik na cebulowej marmoladzie

2 porcje

Sposób na śledzia: zamarynuj w occie i przyprawach, a potem podaj z konfiturą z czerwonej cebuli i słonecznikiem.

Śledzie sprawiamy i pozbawiamy niepotrzebnych części tak, aby został nam sam tułów. W garnku zagotowujemy wodę, dolewamy ocet, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i cukier (marynata powinna być słodko-kwaśna). Odstawiamy garnek, by płyn ostygł, wrzucamy śledzie i całość wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w pióra cebulę i lekko ją przesmażamy uważając, aby nie nabrała zbyt rumianego koloru. Dodajemy ocet, cukier, redukujemy płyn do minimum i miksujemy do uzyskania gęstej marmolady. Solimy do smaku.

Na talerze rozkładamy po łyżce marmolady i po dwa kawałki śledzika. Posypujemy słonecznikiem i dekorujemy kiełkami słonecznika.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: