Śledzie ze słodką cebulą z cynamonem i pokruszonymi piernikami - KUKBUK
sledzik grudzien kukbuk

Śledzie ze słodką cebulą z cynamonem i pokruszonymi piernikami

1 słoik

Filety namaczamy przez 2 godziny w grzanym winie. Rozgrzewamy w garnku olej i wrzucamy pociętą w piórka cebulę. Dodajemy od razu ocet i cukier i na małym ogniu smażymy na kleistą konfiturę (około 30 minut), pamiętając o mieszaniu. Pod koniec dodajemy cynamon i imbir. Odstawiamy do wystudzenia. Filety odcedzamy i kroimy w długie kawałki. Zimną cebulę układamy na śledziach (można również wymieszać) i posypujemy pokruszonymi piernikami. Możemy śledzie, pierniki i cebulę ułożyć warstwami w słoiku. Lubię, kiedy pierniki lekko chrupią na śledziach. Można dodać do słoika 2 łyżki świeżego wina z przyprawami. Kapitalne z marynowanymi buraczkami podanymi obok.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: