Śledzie z dynią, pomarańczą i paprykowym majonezem - KUKBUK
sledz wojda

Śledzie z dynią, pomarańczą i paprykowym majonezem

8 porcji

Śledź z jesiennymi dodatkami wyróżni się na każdym wigilijnym stole.

Dzień wcześniej kroimy śledzie w małe kawałki. W garnku podgrzewamy wodę z octem, dodajemy goździki, liście laurowe, miód, szczyptę soli. Studzimy, wlewamy olej, dokładamy musztardę. Układamy śledzie w kamiennym naczyniu, kładziemy na wierzchu imbir i zalewamy marynatą. Chowamy na noc do lodówki.

Następnego dnia dynię obieramy, kroimy w małą kostkę, zanurzamy w osolonym wrzątku na 2 minuty, studzimy. Z pomarańczy skrawamy skórę i wycinamy segmenty. Kroimy je na mniejsze kawałki, łączymy z dynią, oliwą i doprawiamy pieprzem i solą. Delikatnie mieszamy z odcedzonymi śledziami. Majonez łączymy z ketchupem, brandy, posiekanymi: paprykami i cebulą oraz tabasco lub srirachą. Możemy dorzucić posiekaną kolendrę. Śledzie wykładamy na sos. Smacznego.

© KUKBUK 2017