Śledzie marynowane w gorczycy z kolendrą - KUKBUK
sledzie marynowane kukbuk

Śledzie marynowane w gorczycy z kolendrą

1 słoik

Jeśli szukacie dobrego przepisu na wigilijne śledzie, te mogą okazać się tegorocznym przebojem.

Zagotowujemy wodę. Zmniejszamy ogień i dodajemy ocet. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wsypujemy gorczycę w proszku, ziarna ziela angielskiego, pieprz i liście laurowe. Mieszamy. Śledzie kroimy w kawałki, układamy w słoju, zalewamy marynatą, na wierzchu umieszczamy plaster cytryny. Odstawiamy do lodówki. Zaglądamy do niej już następnego dnia. Przed otworzeniem potrząsamy słojem. Cieszymy się zawartością około tygodnia, o ile nie zjemy jej wczesniej. Śledzie podajemy polane olejem słonecznikowym, udekorowane pokrojoną w pierścienie cebulą i świeżą kolendrą.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: