Śledzie z borowikami i rozmarynem - KUKBUK
sledzik grudzien kukbuk

Śledzie z borowikami i rozmarynem

1 słoik

Śledzie kroimy w 3-centymetrowe kawałki. Rozgrzewamy ½ łyżki oleju i wrzucamy listki rozmarynu. Dodajemy malutką szczyptę cukru i trzymamy na dużym ogniu krótko, do podsmażenia na złoto i chrupko. Przekładamy do śledzi. Malutkie borowiki kroimy wzdłuż na mniejsze kawałki i smażymy na tej samej patelni również na złoto, w trakcie smażenia lekko słodzimy cukrem. Można dorzucić kilka płatków czosnku. Przerzucamy grzyby do śledzi. Cebulę drobno siekamy. W dobrze rozgrzanym, głębszym tłuszczu rumienimy ją jak do smalcu lub na pierogi – na słodko, chrupiąco i lekko gorzko. Pilnujemy, aby na czas odłowić cebulę, następnie ją odcedzamy, studzimy i dodajemy do śledzi. Dobrze mieszamy. Nie zaszkodzi lekko dosłodzić i dodać łyżeczkę octu jabłkowego. Warto, aby gotowe śledzie przeczekały noc w słoiku, a na stole pojawiły się z dodatkiem natki.

© KUKBUK 2017