Śledź z sałatką ziemniaczaną i jabłkiem - KUKBUK
ziemniaki_salatka sledziowa kukbuk

Śledź z sałatką ziemniaczaną i jabłkiem

4 porcje

Sałatka śledziowa zasługuje na coś więcej, niż stołowe występy tylko od święta.

Mleko gotujemy przez 5 minut razem z anyżem i goździkami. Studzimy i wkładamy do niego filety śledziowe. Moczymy je przez minimum 2 godziny, po czym płuczemy. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, a gdy przestygną, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zsiadłe mleko łączymy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Do tego wkładamy ziemniaki i dokładnie mieszamy. W miseczce układamy pokrojone jabłko i śledzia. Na wierzch kładziemy sałatkę ziemniaczaną. Dekorujemy koperkiem.

 

Przepis: Piotr Bruś-Klepacki

Zdjęcie: dinnershow studio

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: