Śledź w glazurowanej cebuli z nutą pomarańczy i piernika - KUKBUK
kukbuk sledz glazurowany agata wojda

Śledź w glazurowanej cebuli z nutą pomarańczy i piernika

2 porcje

Śledzie kroimy w cienkie paski, mieszamy z 2 łyżkami oleju, odkładamy. Cebule kroimy w ósemki, łódeczki rozdzielamy na pojedyncze kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy pozostały olej, wrzucamy cebulę i, mieszając co jakiś czas, pozwalam jej się przyrumienić, a nawet przypalić. Powinna chrupać i pachnieć. Przykrywamy ją wtedy pokrywką i wyłączamy ogień.

Na niedużą patelnię wysypujemy cukier, dorzucamy anyż, skórkę pomarańczową, goździki i podgrzewamy, aż powstanie karmel. Ostrożnie wlewamy wodę, sos sojowy i ocet.

Redukujemy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dorzucamy ząbek czosnku i pieprz. Przelewamy do cebuli, studzimy chwilę i mieszamy ze śledziami. Pozostawiłabym to raptem na godzinę, by nabrało smaku. Przed podaniem dorzucamy starty drobno piernik. Podajemy z ciemnym chlebem razowym. Tak przygotowana cebula będzie również świetnym dodatkiem do usmażonego karpia.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: