Śledź w sosie miodowo-musztardowym - KUKBUK
sledz miod musztarda kukbuk

Śledź w sosie miodowo-musztardowym

1 duży słoik

Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy je z miski, płuczemy i kroimy na ok. 4 cm kawałki.

Przygotowujemy sos: bierzemy wysokie naczynie i wkładamy do niego musztardę. Rozpuszczamy miód w rondelku. Dodajemy go do musztardy razem z octem winnym. Ubijamy wszystkie składniki, dodając do nich powoli olej. Na koniec, jak sos będzie już gęsty i aksamitny, doprawiamy go solą i koperkiem.

Śledzie układamy w słoiku stopniowo, zalewając je sosem warstwa po warstwie. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.

 

Przepis i zdjęcie: cookeat.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: