Śledź podany z octem, śmietaną i pieczonym ziemniakiem - KUKBUK
sledz smietana kukbuk

Śledź podany z octem, śmietaną i pieczonym ziemniakiem

5 porcji

Do garnka wlewamy wodę, cukier, trochę soli i przyprawy. Zagotowujemy i wrzucamy pokrojoną w grube krążki cebulę. Gdy cebula zmięknie, dodajemy ocet. Po zawrzeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Śledzie kroimy w większe kawałki, zalewamy płynem dodając 2 łyżki oleju i zakręcamy w słoiku. Trzymamy w lodówce 2 dni. Wykładamy porcje śledzia w głębszej misce z kilkoma łyżkami zalewy i mieszamy z gęstą śmietaną. Dodajemy lekko zgniecionego, gorącego ziemniaka w mundurku, z łyżką masła w środku i posypujemy czubato koperkiem świeżo posiekanym!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: