Śledź z ogórkiem, ananasem, imbirem i kolendrą - KUKBUK
sledz ananas dynia kukbuk

Śledź z ogórkiem, ananasem, imbirem i kolendrą

1 słoik

Śledź z ogórkiem, ananasem, imbirem i kolendrą

Do garnka wlewamy ocet i dodajemy wodę. Wsypujemy cukier, sól, cienkie plasterki imbiru i czosnek. Podgrzewamy i redukujemy przez mniej więcej 3 minuty. Studzimy. Ogórki kroimy w drobną, 3-milimetrową kosteczkę. Podobnie siekamy cebulę. W słoiku układamy paski śledzia, przekładamy grubą warstwą ogórków wymieszanych z posiekaną cebulą. Zalewamy – zalewa powinna mieć temperaturę pokojową. Wstawiamy na noc do lodówki. Wyjmujemy kawałki śledzia z zalewy. Ananasa kroimy w malutką kostkę, łączymy z odcedzonym ogórkiem, dodajemy drobno posiekaną kolendrę, mieszamy z olejem i natychmiast serwujemy. Jeśli nie mamy ochoty na smak kolendry, wymieniamy ją na drobniutki szczypior.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: