Śledź po japońsku A.D. 1981 - KUKBUK
sledz po japonsku kukbuk

Śledź po japońsku A.D. 1981

4 porcje

Śledź po japońsku - przepis z pocztówki kulinarnej z 1981 roku.

Wymoczone śledzie oczyścić, wypłukać i wyfiletować. Cebulę pokroić w plastry i sparzyć wrzątkiem, ogórek obrać ze skórki i pokroić w kostkę, jabłko obrane zetrzeć na jarzynowej tarce.

W filety śledziowe zawinąć cebulę, po 1/2 ugotowanego na twardo jajka praz pokrojony ogórek i utarte jabłko. Zwinięte filety ułożyć na półmisku, po bokach obłożyć groszkiem. Majonezem rozmieszanym ze śmietaną polać filety i przybrać jajkiem ugotowanym na twardo, pomidorem, brzoskwinią, natką pietruszki i majonezem.

Podawać z białym pieczywem i masłem.

 

Przepis i zdjęcia: Anna Włodarczyk / http://strawberriesfrompoland.pl/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: